Horizonti Shqipetare


Horizonti Online
 
ForumHorizontiCalendarGalleryPytësoriKërkoLista AnëtarëveGrupet e AnëtarëveRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 Adoleshentet dhe seksualiteti

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Candy
Webmaster
Webmaster
avatar

Numri i postimeve : 67
Piket : 128
Reputacioni juaj : 1
Join date : 26/10/2009
Age : 24
Location : Shqiperi

MesazhTitulli: Adoleshentet dhe seksualiteti   Fri Oct 30, 2009 2:59 am

Adoleshentët dhe sekualiteti

Vëretje: këto marteriale janë vetëm për njohuritë tuaja të përgjithshme dhe nuk janë zëvëndësim për
këshilla mjekësore. Ju gjithmonë duhet të kontaktoni mjekun tuaj apo profesionistët shëndetësorë
rreth shëndetit tuaj, trajtimit apo përkujdesjes shëndetësore.


Kush?

Përgjigja për “kush” është çdo adoleshent. Ju nuk jeni i/e vetmja që merreni me seksualitetin tuaj.
Secili adoleshent disi është duke u ballafaquar me konfuzionin dhe tensionin në lidhje me
menaxhimin e dëshirës seksuale. Po, secili adoleshent ka arritur në skaj duke u pyetur për këtë
qështje të madhe në jetën e tyre.
Edhe femrat edhe meshkujt janë pjesë e kësaj. Gjinia nuk është barrierë për qështjen e
seksualitetit në jetë. Ndonjëherë duket se njëra nga gjinitë ka rol më të “rëndësishëm” në
seksualitet, por të gjithë adoleshentët janë të përfshirë në mënyrat e veta.
Pavarësisht nëse je i/e bardhë, afrikan/e ose çfarëdo race apo përkatësie fetare, të gjithë do të
keni një kohë të “vështirë” ndërsa merreni me seksualitetin tuaj
A ju liron abstinenca nga fakti se s’do të ballafaqoheni me seksualitetin? Jo, edhe nëse vendosni
që të mos jeni seksualisht aktiv deri në martesë, ju prap jeni një person me seksualitetin tuaj
individual.
Në tërë botën adoleshentët ballafaqohen me ndryshimin dhe rritjen e seksualitetit brenda tyre.
Ndërsa ju jeni adoleshent, ju natyrisht merrni pjesë në këtë pervojë të veshtirë dhe interesante.
Pra, ju dhe secili adoleshent tjetër ka seksualitetin natyral që thjesht është një pjesë e juaja si
person. Tani në pyetjen tjetër do keni pak më shumë për këtë çështje…


Çka?

Kur ka të bëj me “çka”, seksualiteti ka të bëj me ndjesitë fizike dhe poashtu me emocionet tuaja, të
cilat janë të vërteta. Natyrisht, ka poashtu veprime që keni ndërmarrë si pjesë e seksualitetit tuaj.
Secili adoleshent ka një numër të madh të “çka-ve” në lidhje me seksualitetin.
Disa nga ju frigohen të bëjnë diçka apo për të i shprehur ndjenjat tuaja. Disa nga ju janë “jashtë
kontrollit” dhe nuk dini se si t’i menaxhoni ndjenjat dhe veprimet tuaja. Por asnjëri nga këto
ekstreme nuk u jep një shancë të mirë për të shfrytëzuar më së miri seksualitetin tuaj.

Disa nga ju bëni seks të pambrojtur i cili është mjaft i rrezikshëm dhe i marrë. Disa nga
adoleshentët hiqen sikur nuk iu interesnon, apo të paktën nuk kanë aspak kuriozitet në lidhje me
seksualitetin e tyre, por as kjo nuk është punë e mençur sepse seksualiteti është një pjesë shumë
e rëndësishme në jetën tuaj.
Pra, seksualiteti ka të bëj me emocionet dhe ndjesitë fizike të cilat janë pjesë e natyrshme e të
qenit një adoleshent i shëndoshë. Kjo energji është pjesë e juaja për tërë jetën. Tani në pyetjen
tjetër mund të shihni për këtë qështje të rëndësishme…


Kur?

Në të vërtetë nuk ka shumë çka të thuhet për “kur” në lidhje me seksualitetin. Pjekja seksuale
zhvillohet në mënyrë natyrale në kohëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Mos u frikëso nëse e
verën se nuk je zhvilluar sa shokët dhe shoqet tuaja.
Seksualiteti juaj do të fillojë të vërehet gjithnjë e më shumë kur trupi juaj të vendosë për atë. Duhet
ta respektosh orarin e trupit tuaj sepse gjithçka tjetër është falso. Nëse një nga shokët/shoqet tuaja
thot se janë të intersuar për seksualitetin, nuk do të thotë se edhe ti je.
Poashtu mbaj mënd se njerëzit kanë dëshirë të flasin dhe të hiqen se janë shumë të “përparuar”
seksualisht, por ata kanë shumë mungesë vetbesimi dhe provojnë që me fjalë të duken si të
mëdhenj. Ndërsa për juve, për secilin do të vijë koha ku do të ndjeheni se seksualiteti apo ndjenjat
tuaja janë të vërteta. Mos lejo askënd të të ngut, ata nuk e dinë se si ti ndjehesh.
Kështu, koha e zhvillimit të seksualitetit tuaj është e veçantë për ty, dhe askush tjetër nuk e di se si
ndjenjat tuaja kanë filluar të shfaqen, tash, në pyetjen tjetër ka disa gjëra të rëndësishme për këtë
çështje…


Ku?

Përgjigja është se kudo që të shkosh seksualiteti do jetë pjesë jotja. Ndjenjat tuaja janë të vërteta
si në shkollë, shtëpi apo plazh.
Mund të të duket se emocionet tuaja seksuale janë të ndryshme në vende të ndryshme. Por ato
gjithmonë kanë qenë brenda teje nga një vend në tjetrin. Ajo çka mirret parasysh është se si i
menaxhoni ato në vende të ndryshme.
Nëse jeni në një vend larg nga shëpia juaj nuk do të thotë që dikush do t’iu detyroj të bëni diçka
seksuale jashtë dëshirës suaj. Ashtu si jeni zot i vetes suaj në shtëpine tuaj, njëjtë jeni zot i trupit
dhe dëshirës suaj kudo që të jeni. Nëse jeni në shtëpinë e dikujt, nuk do thotë se ai/ajo ka të drejtë
t’iu thotë se çka të bëni.

Pra, seksualiteti juaj është “punë për juve” pavarësisht se ku ndodheni, mos lejo askënd të iu
mashtrojë në lidhje me këtë. Tani në pyetjen tjetër do të shihni se sa e rëndësishme është kjo
cështje…


Pse?

“Pse-ja” e seksualitetit është një nga misteriet më të mëdha të jetës. Natyrisht, shkencëtarët thonë
se e gjithë kjo është një cështje e disa ndryshimeve fiziologjike dhe kimike të cilat i shkaktojnë këtë
ndryshime. Sidoqoftë, për shumicën e adoleshentëve seksualiteti i tyre është pak më shumë se
“shkencë”.
Pavarësisht se kush e shkakton seksualitetin tuaj, ai është i vërtetë dhe ti dhe miliona të tjerë si ty
janë duke u ballafaquar me ndjenjat ngjashme sikur tuajat.
Një “Pse” tjetër është, pse të provohet të menaxhohet seksualiteti? Pse të mos bëj “çka të dua” kur
të më shfaqen ndjenjat seksuale dhe të shoh se çka ndodh pastaj? Përgjigja në këtë është se nëse
nisemi me atë “bëj çka të dua” na befason shpesh në mënyra të cilat nuk i duam pastaj. Kështuqë
është më së miri të menaxhohen veprimet tuaja në lidhje me seksualitetin nëse nuk dëshiron të
befasohesh, madje edhe të lëndohesh.
Ka një numër të ndryshëm të befasive të pakëndshme. Po, tregimi për sëmundjet me bartje
seksuale është më se i vërtetë. Mund të fitosh gjëra mjaft të këqija të cilat shumë seriozisht do të
lëndojnë trupin dhe shëndetin tuaj, madje edhe të ardhmen e jetës suaj seksuale. Disa nga
befasitë tjera siç është AIDS, do të të vras me siguri. Madje edhe një shtatzënësi e padëshiruar
mund të jetë një rezultat mjaft konfuz i sjelljes suaj seksuale të pamenaxhuar.
Për shumë adoleshent, seksualtiteti i tyre ka një dimension të rëndësishëm spiritual. Pra, ndjenjat
dhe veprimet seksuale janë pjesë e dashurisë e cila na është dhënë nga Zoti ynë i dashur. Për
këtë arsye, kjo dhuratë nga Zoti na është besuar neve nga ai që ne ta menaxhojmë me kujdes dhe
të mos e keqpërdorim gjatë jetës. Në shumicën e religjioneve Zoti e ka kuptuar dhe ka bërë një
plan për intimitetin seksual dhe e ka bërë si pjesë përbërëse të përkushtimit martesorë.
Pra, seksualiteti juaj është një pjesë përbërëse reale e të qenit një adoleshent i shëndoshë. Ka
mjaft arsye të rëndësishme pse të menaxhosh seksualitetin tuaj.
Në pyetjen tjetër më poshtë do gjesh gjëra interesante në lidhje me këtë…


Si?

Nëse dikush nga ne do të dinte se si është më së miri të menaxhohet seksualiteti atëherë do të
bëheshim milioner, sepse askush nuk e di me të vërtetë. Megjithatë, është shumë e rëndësishme
që të provojmë të bëjmë më të mirën. Në të vërtetë, të provojmë të bëjmë më të mirën në këtë
fushë eksplozive të jetës duhet poashtu të përgjigjemi “si?”. Adoleshentët që ballafaqohen me
seksualitetin e tyre me presionet dhe befasitë kanë mjaft burime për ndihmë. Vendimi më i
rëndësishëm është që të provojmë më të mirën dhe të përdorim ndihmën e cila na ofrohet.

Një nga mënyrat më të mira të ndihmës është njohuria e “vjetëruar”. Sa më shumë që dini nga e
kaluara dhe nga pervojat e të tjerëve aq më shumë i kuptoni ndjenjat tuaja, aq më lehtë është të
menaxhoni seksualitetin tuaj.
Sidoqoftë, edhe nëse dini diçka rreth arsyeve për ndjenjat tuaja, ju prap nuk e dini se çka është më
së miri të bëni. Si mund t’i menaxhoni ndjenjat dhe veprimet tuaja? Në shumicën e rasteve mund t’i
menaxhoni veprimet tuaja, por jo ndjenjat. Megjithatë, ky është një fillim i mirë.
Vendos paraprakisht për llojin e veprimeve të cilat janë të drejta per ty. Merr parasysh dhe kupto
rëndësinë e seksualitetit në jetën tuaj dhe i premto vetvets se ju do të qëndroni brenda kufinjëve të
cilët i keni vendosur. Kërko ndihmë nga të tjerët. Të tjerët mund të jenë prindërit tuaj, një mik i mirë
apo edhe një grup i cili është i besueshëm të jetë pjesë e menaxhimit të seksualitetit tuaj. Disa nga
adoleshëntët kanë bërë zotime se do të presin deri në martesë për të filluar aktivitetin seksual.
Kur ka të bëj me “joshjen” seksuale, një “pse” e rëndësishme është se si t’ë shamngeni situatave
intime fizike të cilat ndonjëherë mund të i prishin planet tuaja. Thjesht vendos që të mbetesh në
nivelin e intimitetit që të mbanë në anën tuaj të drejtë. Nëse lejon veten të kalosh përtej kufirit tënd,
do të jetë shumë vështirë të ruash dhe mbash përktushtimin që i ke parashturar vetes.
Pra, të menaxhosh seksualitetin tuaj është duke bërë më të mirën që di, përfshirë ndihmën që të
ofrohet ose që e kërkon. Mbaj mënd se disa mënyra të menaxhimit të seksualitetit zakonisht
funksionojnë ndërsa, disa jo. Në pytjen tjetër më poshtë do të gjeni informata mbi këtë cështje të
rëndësishme…


Ndihma

Së pari, mbaj mënd se ti e meriton të të ndihmojnë.
Për adoleshentët ndihma më e mirë është nga prindërit. Ata veq e kanë provuar vetë atë fazë. Ata
nuk do të shokohen ashtu si mendon ti rreth seksualitetit tuaj. Ndërsa prindërit duken se janë të
vështirë të flitet me ta në lidhje me këtë çështje, në fakt, ata mezi presin që të të flasin dhe
ndihmojnë.
Ju poashtu mund të flisni edhe me dikë të besueshëm në telefon nëse nuk jeni gati të flisni me
prindërit tuaj. Disa nga ju mund të keni ndonjë shok/shoqe që mund të iu ndihmojë. Sidoqoftë, me
shokët duhet të flisni vetëm nëse janë shumë të mençur dhe nëse vërtet mendon se ata mund të
ndihmojnë, përndryshe mos pyet shokët për përgjigjet. Poashtu, në të vërtetë ekziston edhe një
Zot që të do dhe do t’i dëgjoj problemet tuaja. Ju mund të i besoni gjithmonë atij për çfarëdo.
Vetëm i lutesh atij në çdo vend dhe çdo kohë.
Kështu pra, ti e meriton të të ndihmojnë për seksualitetin tuaj kurdo që të kesh nevojë. Dhe si një
adoleshent/e i/e mençur do ta pranosh ndihmën e ofruar.

_________________
Nuk eshte i madh ai njeri qe di shume,por ai qe ka menduar shume
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit http://horizonti.albanianforum.net
 
Adoleshentet dhe seksualiteti
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Horizonti Shqipetare  :: Zona e Nxehte :: Seksualiteti-
Kërce tek: